01.09.2016 / Dünya Mirası Seyfe Gölü Kurudu


“Ramsar Sözleşmesi”
ne dahil olan ve “Milli Park” niteliğinde korumalı bölge statüsüne sahip “Seyfe Gölü Kuş Cenneti” kuruyarak çorak bir topraktan ibaret hale geldi.

Seyfe Gölü Kurudu 

Yaklaşık 50 ayrı kuş türünün kuluçkaya yattığı, 182 kuş türünün barındığı ve yaklaşık 25 kuş türünün de göç sırasında uğradığı “Kuş Cenneti” olan “Seyfe Gölü” tehlike çanlarına rağmen uygulanamayan planlar, alınamayan kararlarla göz göre göre kurutuldu. 2006 yılı Aralık ayında da kuruyan ve kurtarma çalışmaları ile ömrü biraz daha uzayan “Seyfe Gölü Kuş Cenneti”nde önemli ve radikal kararlar alınamadığı gibi alınan kararların da bir türlü uygulamaya sokulmaması üzerine 4 ay içinde tamamen kuruyan göl yapısı içinde durduğunu vurgulayan “AS-ÇED” (Aqua Saravenas Kırşehir Çevre Ekoloji Eğitim ve Araştırma Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bağ, “Seyfe Gölü” ölümünün seyredildiğini belirtti. Üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen “Seyfe Gölü Yönetim Planı”nda yer alan ancak yapılmayan ağaçlandırma çalışmalarının bu yıl “Kırşehir Valiliği” tarafından “Seyfe Gölü” için bir plan yapılarak hızla ağaçlandırma seferberliği yapılması gerektiğini belirten Mustafa Bağ, şunları kaydetti:

 

“Geçtiğimiz yıllarda, 2005 yılı hariç kısmen kuruyan Seyfe Gölü, 2016 yılı yazında tamamen kurudu. Bu yıl ‘Seyfe Köyü’ ve ‘Eski Doğanlı’ kaynaklarının kurumasıyla göl sadece ‘Malya’ kaynağıyla beslendi. Bu kaynak, Temmuz ayı içinde tamamen kurudu. Bölgede bulunan birkaç kuş türü de bölgeyi terk etti. Her geçen gün ‘Seyfe Gölü’ sulak alanına oldukça zarar verdiği gerçeği ile göle yönelik önemli ve radikal kararlar alınamadığı gibi alınan kararların da bir türlü uygulamaya sokulmadığı gerçeği, 4 ay içinde tamamen kuruyan göl yapısı içinde durmaktadır. Dünya mirası olan ‘Seyfe Gölü Sulak Alanı’ göz göre göre kuruyor ve biz doğaseverler üzüntü içinde seyrediyoruz.”

 

Aydınlık Gazetesi - 01.09.2016, Perşembe