01.05.2018 / Ahırdan Çıkıp Meralara Koştular


Balıkesir’in “Merkez Altıeylül İlçesi”ne bağlı kırsal “Yakupköy Mahallesi” yakınlarındaki meralar geniş düzlükleri, sulak alanları ve dereleri geçen manda sürülerinin görüntüleriyle “Afrika Savanası”nı andırıyor.
Manda
Kış aylarını ahırlarda geçiren, havaların ısınmasıyla meralara salınmaya bailanan manda sürüleri, otlakları ortadan bölen dereyi geçiyor. Yaklaşık 500 mandayı at üstünde belirli bir ücret karşılığında güden 38 yaşındaki Mehmet Dinçer, sabah aldığı mandaları akşam saatlerinde sahiplerine teslim ediyor. 500 haneli kırsal mahallede, 350 hane manda yetiştiriciliğinden geçimini sağlıyor. Mehmet Dinçer, mandaların özgürlüğüne düşkün olduğunu, sadece ahıra bağlı olarak yaşayamayacağını söyledi. Dinçer, şöyle konuştu: “Suyu, çamuru çok severler. Suyun içinde yüzerken sanki böyle timsahlar çıkacak gibi görüntü verirler.”

“Mandacılık Zor Ama Karlı”

Dinçer, mandacılığın eskiden beri yapıldığını hatırlatarak, “Mandacılık zor ama son dönemlerde karlı. Bir ara yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Şimdi fiyatlar iyi; sütü, kaymağı, yoğurdu tercih ediliyor” ifadelerini kullandı. İl genelinde üç bin dolayında manda bulunuyor. Üretici manda sütünün kilosunu 5, yoğurdun kilosunu 9, peynirin kilosunu 35 ve kaymağın kilosunu ise 60 liradan satıyor.

Aydınlık Gazetesi - 01.05.2018, Salı