01.04.2017 / Mezarlıkta Ayı Nöbeti


Rize’nin “İkizdere” ve “Şimşirli” ilçelerindeki köylerde 1 haftadır sıra dışı olaylar yaşanıyor. Köylere inen ayılar şimdiye dek hiç yapmadıkları şeyleri yapıyorlar. Mezarları açarak içinde yatan ölüleri adeta savuruyorlar. Köylüler ise mezarlara dadanan ayılar için endişeli bir şekilde nöbet tutuyor. Köy halkının verdiği bilgiye göre “Milli Parklar Bölge Müdürlüğü” de alanı izlemeye alacak.
Mezarlıkta Ayı Nöbeti
“İkizdere”nin “Güneyce” köyü muhtarı İsmail Hakkı Taşdelen “Aydınlık”a yaptığı açıklamada, “Geçen Cuma köyün imamının mezarının dağıldığını gördük. Cumadan beri ‘Şimşirli’ köylüleri gibi bizler de nöbetteyiz. Kimi köylüler mezarı başında ateş yakıp nöbet tutarken, kimileri de ayıları caydırabilmek için mezarlarının etrafını tel örgüyle çevirmiş vaziyette. Altı ay önce vefat eden yaşlı bir kadına ait mezarı korumak için çocukları, beton döküp, üstünü kapıyla kapatmayı tercih etmiş” dedi.

“Şimşirli” köyü muhtarı İsmail Bir de “Aydınlık”a yaptığı açıklamada, yaklaşık 3 ay önce ölen bir gencin mezarının ayılar tarafından açıldığını söyledi. Bir, “Gencin bedenini yaklaşık 15 metre sürükleyip bırakmışlar. Mezar yeri ailesi tarafından değiştirildi” diye konuştu.

“Bütün Ayıları Genellemek Yanlış”

Ayıların neden mezarlara yöneldiğini sormak için yaban hayatı veteriner hekimi Ahmet Emre Kütükçü’ye ulaştık. Hayvanlara zarar gelmemesi adına insanların bu konuda çok hassas olmaları gerektiğini söyleyen Kütükçü, insanlarda olduğu gibi ayıların da her birinin kendine özgü kişiliği, davranışı olduğunu söyledi. Kütükçü, “Mezarı açan ayı hasta olabilir, yaşlı olabilir ya da geçen seneden iyi beslenmemiş olabilir. Bütün ayıları genellemek yanlış olur. Mezarı açan gerçekten bir ayı ise bu işi yapan ayının bir sorunu olduğu anlamına gelir. Normal şartlarda böyle bir davranış göstermesi olası değildir. Açlıktan yaşadığı çaresizlik onu bu harekete itmiş olabilir. Anormal bir ayının anormal bir hareketi” dedi. İnsanların, hayvanların yaşam alanını daralttığından da böyle bir olayın yaşanmış olabileceğini belirten Kütükçü, “Ayılar yaşam alanları bölündüğünde daha geniş alanlarda yiyecek aramaya gidiyorlar. Çünkü yaşam alanı bölündükçe yaşam kaliteleri düşüyor. Beslenmek için daha geniş alanları taradıklarından insanlarla daha sık karşılaşıyorlar” diye konuştu.

Aydınlık Gazetesi - 01.04.2017, Cumartesi