01.04.2017 / Dört Bir Yanımız Moloz!


İstanbul’un dört bir yanında kaçak dökülen moloz dağlarıyla karşılaşılıyor.
Moloz Dağları
Kaçak dökümlerle ilgili en ürkütücü tablo su havzalarında ortaya çıkıyor. “Büyükçekmece Su Havzası” da moloz işgaline uğrayan noktalardan biri. İstanbul’a nefes aldıran yerlerden biri olmasının yanında yüzlerce kuş türüne de ev sahipliği yapan “Büyükçekmece Gölü”, üzerine kurulan barajla kentin su kaynakları arasında. Kaçak dökümcülerin gözüne kestirdiği yerlerden biri burası. Havzanın havadan çekilen görüntülerinde moloz dağlarının, baharın yeşile boyadığı havzaya bir hançer gibi saplandığı görülüyor.

Çöplük Oldu!

Arnavutköy sınırları içinde yer alan, havzanın yanı başında uzayıp giden yol da eşine ender rastlanır kaçak atık çöplüğüne dönüşmüş durumda. Kimyasaldan inşaat kalıntısına, buzdolabından çamaşır makinasına ve ne olduğu anlaşılamayan yüzlerce madde tehlike saçıyor. Kimin nasıl, ne zaman attığı bilinmiyor. Asfaltın bitişiğinde kendi haline bırakılan yol yüzlerce metre uzunluğunda çöplüğe dönüşmüş durumda.

Tabiat Parkına da!

“Şile Avcıkoru Tabiat Parkı”nda bile moloz dağlarıyla karşılaşmak mümkün. “Belgrad Ormanı”ndan geçen yollar da kaçak dökümcülerin insafsızlığının kurbanı durumunda. “Göktürk”ten çıkıp “Belgrad Ormanı”nın içinden geçen yol, o yollardan biri. Ve Avrupa yakası. Aynı zamanda İstanbul’un su kaynakları da olan “Sazlıbosna” ve “Büyükçekmece” gölleri. Her biri üzerindeki barajlarla kentin su kaynakları arasında sayılan göl havzaları. Piknikçilerin özensizliği nedeniyle her gün daha fazla çirkinleşen havzalar kaçak dökülen moloz ve atıklarla daha da tanınmaz hale geldi.

Gazete Vatan - 01.04.2017, Cumartesi