01.03.2018 / ‘Kanal İstanbul Yıkım Getirecek’


“Şehir Plancıları” Şube Başkanı ve “Çevre Mühendisleri” Şube Başkanı, “Kanal İstanbul”un İstanbul’a büyük zararlar vereceğini belirterek projenin iptalini istediler.
Kayan, Meryem
“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı”nın ikinci kez “ÇED Süreci”ni başlattığı “Kanal İstanbul Projesi”ne meslek odalarından tepki gösterdi. “Şehir Plancıları İstanbul Şubesi” Başkanı Tayfun Kahraman ve “Çevre Mühendisleri İstanbul Şubesi” Başkanı Meryem Kayan, “Kanal İstanbul Projesi”nin kente geri dönüşü zor zararlar vereceğini ifade ederek projenin iptal edilmesi gerektiğini belirtti. Meryem Kayan, projenin İstanbul’un içme suyu kaynaklarına zarar vereceğini, hava ve gürültü kirliği yaratacağını aktardı. Tayfun Kayan ise, “Montrö Sözleşmesi”ne göre “Kanal İstanbul Projesi”nin uygulanamayacağını hatırlattı.

“Ekolojik Yıkım”

“Kanal İstanbul Projesi”nin İstanbul’a yeni bir ihanet anlamına geleceğini ifade eden Meryem Kayan şunları söyledi: “İstanbul’un gelcekten en büyük problemlerinden biri içme suyunun yetersizliğiyle ilgili olacak. Proje için seçilen bölge su havzaları üzerinde, su havzalarına zarar verecek. Ayrıca oraya yapılacak olan proje yeni bir şehir demek. İstanbul şu anda zaten nüfus ve kirlilik açısından baskı altında. Eğer İstanbul’un toprağını, havasını, suyunu, insanın geleceğini düşünüyorsak bu projeye hiç başlamamalı. Çünkü bütün olarak baktığımız zaman İstanbul’un geleceğine ve ekolojisine çok ciddi zararları olacak. Bu proje ile İstanbul’u tamamen bitirmiş olacaklar.”

“Montrö’ye Aykırı”

“İstanbul Boğazı”ndaki gemi trafiğini öngörülen kanala yönlendirmeyi amaçlayan projenin “Montrö Sözleşmesi”ne aykırı olduğunu belirten Tayfun Kahraman, “Montrö’yü imzaladığımızda boğaz geçişine engel olmayacağımızı taahhüt ettik. Şimdi ‘Boğaz’ı kapatıp yeni bir kanala bu gemileri yönlendirme şansımız, uluslararası anlaşma nedeniyle yok. Kamuoyu siyasi bir projeyle meşgul ediliyor” dedi. İstanbul’un da kanala ihtiyacı olmadığını vurgulayan Kahraman şunları belirtti: “İstanbul’un altyapı ve trafik gibi temel sorunları var. Bu maddi ve somut sorunların çözülmesi için kaynak ayrılması gerekir. Şimdi, gerçek sorunları çözmektense İstanbul’da yeni kentsel arsalar yaratmaktan başka hiçbir amaca hizmet etmeyen bir projeye kaynak ayrılmak isteniyor.”

Aydınlık Gazetesi - 01.03.2018, Perşembe